Stappenplan reiniging bestaande vloer

Bestaande vloer ontdoen van cementsluier

Blijft u een waas over de tegels zien? Het kan zo zijn dat tijdens de eerste reiniging niet alle cementsluier verwijderd is. Met dit stappenplan kunt u alsnog alle cementsluier verwijderen. De werkwijze hiervan gaat net even anders dan bij de eerste reiniging. Maak de tegels goed schoon voordat u aan de slag gaat met een cementsluierverwijderaar (zoals de HMK R159 Tegel- en Sanitairreiniger). In de loop der tijd ontstaan er namelijk vettige lagen op de tegels, die het verwijderen van cementsluier bemoeilijken. Voor het verwijderen van vuil en vettige lagen raden wij de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger aan.

Verzadig het voegwerk met schoon water, voordat u de tegels gaat behandelen met een zuurhoudend product. Hiermee beschermt u de voeg tegen aantasting door het zuurhoudende reinigingsmiddel.

Stappenplan reiniging bestaande vloer

Benodigdheden

 • Emmer met water
 • HMK R157 Intensieve Tegelreiniger
 • HMK R159 Tegel- en Sanitairreiniger
 • Dweil, trekker en microvezeldoek
 • Schrobpad op steel, zoals een Doodlebug
 • Optioneel: Waterzuiger

Werkwijze

 1. Verwijder als eerste met een stofzuiger of bezem al het losse vuil van de vloer. 
 2. Maak een sopje van de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger en het water. Afhankelijk van de vervuiling vermengt u het schoonmaakmiddel zoals aangeraden wordt op de verpakking.  
 3. Ga met een dweil of microvezeldoek (zoals met de Greenspeed┬«) over het tegeloppervlak en laat het schoonmaakmiddel enkele minuten inweken. 
 4. Spoel met schoon water de vloer na. Doe dit voordat het schoonmaakmiddel is opgedroogd.
 5. Maak het voegwerk goed nat met helder water, zodat de voegen beschermd zijn tegen aantasting van zuurhoudende reinigingsmiddelen.           
 6. Vermeng de HMK R159 in de juiste verhouding met het water. Zie de verpakking voor de verhoudingen.
 7. Maak van te voren een proefzetting om de juiste werkwijze, mengverhouding en resultaat te bepalen.
 8. Breng met een dweil het met water vermengde schoonmaakmiddel ruim aan op de tegels en laat het enkele minuten inweken.
 9. Schrob ondertussen de tegels met een goede schrobpad op steel, zoals met de Doodlebug.
 10. Verwijder het vuile water met een trekker of met een waterzuiger en spoel de tegels met een ruime hoeveelheid schoon water na.
 11. Gebruik een waterzuiger of dweil met trekker om het spoelwater volledig van de vloer op te nemen.
 12. Maak weer een sopje van de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger en water.
 13. Dweil de tegels met een schone microvezeldoek en laat het schoonmaakmiddel enkele minuten inweken.
 14. Spoel met schoon water de vloer na. Doe dit voordat het schoonmaakmiddel is opgedroogd.
 15. Maak de vloer droog met een schone microvezeldoek.  


Tips!

 • Voor alle zuurhoudende reinigingsmiddelen (zoals cementsluierverwijderaar) geldt: zorg ervoor dat u er zeker van bent dat de te reinigen oppervlakken tegen zuurhoudende reinigingsmiddelen bestand zijn, zoals voegen en decoratieve elementen (bijvoorbeeld strips van natuursteen of rvs).
 • Kijk uit met spetters op bijvoorbeeld kranen en douchedeuren. Wees voorzichtig met onverdunde HMK R157 op gevoelige oppervlakken, zoals gepolijst- of geglazuurd hout, verschillende kunststoffen, verfde- of gelakte oppervlakken. 
 • Voor elk reinigingsmiddel geldt: lees vooraf goed het etiket. In geval van twijfel altijd het betreffende product op een onopvallende plaats testen. 

Wilt u reinigingsproducten kopen?

Kom naar Jan Groen Bleiswijk! Niet in de gelegenheid om naar de winkel te komen? Stuur dan een mailtje naar info@jangroentegels.nl of bel naar 010-5215055 (telefonisch bereikbaar: ma. t/m za. 9:30 - 17:00 uur).

De reinigingsproducten uit dit advies zijn veilig toepasbaar en geschikt voor particulier gebruik. Deze informatie hebben wij met zorg samengesteld. We kunnen echter niet aansprakelijkheid gesteld worden voor eventuele nadelige gevolgen bij het gebruik ervan.

Wij helpen u graag!

In onze winkels bent u van harte welkom. Onze adviseurs staan voor u klaar! Zij laten u graag alle mogelijkheden zien en adviseren u met praktische tips over alles wat bij een tegelwand of -vloer komt kijken.

Bezoek de winkel Voor persoonlijk advies
Wij helpen u graag!

Daarom Jan Groen

 1. Persoonlijk & deskundig advies
 2. Hoge service
 3. Scherpe prijzen
 4. Groots assortiment
 5. Uit voorraad leverbaar
 6. 1e keus kwaliteit rechtstreeks uit de fabriek