Periodiek onderhoud

Voor mooie, glanzende tegels adviseren wij om minimaal twee keer per jaar de tegels grondig te reinigen. Voor blinkende tegels adviseren wij de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger. De HMK R157 is geschikt voor het verwijderen van o.a. algemene vervuiling, (huid)vetten en zeepresten en is bruikbaar voor zowel periodiek als wekelijks onderhoud.

Wilt u graag uw voegen schoonmaken? Gebruik dan de HMK R158 Badkamer- en douchecabine reiniger. De HMK R158 zit in een handige sprayflacon en is gebruiksklaar, waardoor u het middel niet met water hoeft te vermengen.

Om kalkaanslag te verwijderen kunt u de HMK R159 Tegel- en sanitairreiniger gebruiken. Vermeng de HMK R159 vooraf met water. Voor lichte kalkaanslag gebruikt u de HMK R158 Badkamer- en douchecabine reiniger.

Voordat u aan de slag gaat met een onderhoudsproduct, raden wij u aan het product eerst op een onopvallende plaats te testen. Zo kunt u bepalen of het product het gewenste resultaat geeft.

periodiek onderhoud

Stappenplan

Benodigdheden

 • Emmer met water
 • HMK R157 Intensieve Tegelreiniger
 • HMK R158 Badkamer- en douchecabine reiniger (optioneel)
 • HMK R159 Tegel- en Sanitairreiniger (optioneel)
 • Dweil, trekker en microvezeldoek
 • Schrobpad op steel, zoals een Doodlebug en een zachte schuurspons

Werkwijze

 1. Verwijder als eerste met een stofzuiger of bezem al het losse vuil van de vloer. 
 2. Maak een sopje van de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger en het water. Afhankelijk van de vervuiling vermengt u het schoonmaakmiddel zoals aangeraden wordt op de verpakking.  
 3. Ga met een dweil met microvezeldoek (zoals met de Greenspeed┬«) over het tegeloppervlak en laat het schoonmaakmiddel enkele minuten inwerken. 
 4. Spoel met schoon water de vloer na. Doe dit voordat het schoonmaakmiddel is opgedroogd.
 5. Om kalk te verwijderen gebruikt u de HMK R159 Tegel- en Sanitairreiniger. Maak het voegwerk goed nat met helder water, zodat de voegen beschermd zijn tegen aantasting van zuurhoudende reinigingsmiddelen. 
 6. Vermeng de HMK R159 in de juiste verhouding met het water. Zie de verpakking voor de verhoudingen.
 7. Maak van te voren een proefzetting om de juiste werkwijze, mengverhouding en resultaat te bepalen.
 8. Breng met een dweil het met water vermengde schoonmaakmiddel ruim aan op de tegels en laat het enkele minuten inwerken.
 9. Schrob ondertussen de tegels met een goede schrobpad op steel, zoals met de Doodlebug.
 10. Verwijder het vuile water met een trekker en spoel de tegels met een ruime hoeveelheid schoon water na. Zorg ervoor dat u het schone water volledig opneemt.
 11. Voor het schoonmaken van voegen gebruikt u de HMK R158 Badkamer- en douchecabine reiniger. Spray het schoonmaakmiddel direct vanuit de fles op de voegen en laat kort inwerken (niet laten indrogen!). 
 12. Schrob met een zachte schuurspons de voegen schoon. 
 13. Spoel het geheel goed na met helder water.
 14. Maak weer een sopje van de HMK R157 Intensieve Tegelreiniger en water.
 15. Dweil de tegels met een schone microvezeldoek en laat het schoonmaakmiddel enkele minuten inwerken.
 16. Spoel met schoon water de vloer na. Doe dit voordat het schoonmaakmiddel is opgedroogd.
 17. Maak de vloer droog met een schone microvezeldoek.  


Tips!

 • Voor alle zuurhoudende reinigingsmiddelen (zoals cementsluierverwijderaar) geldt: zorg ervoor dat u er zeker van bent dat de te reinigen oppervlakken tegen zuurhoudende reinigingsmiddelen bestand zijn, zoals voegen en decoratieve elementen (bijvoorbeeld strips van natuursteen of rvs).
 • Kijk uit met spetters op bijvoorbeeld kranen en douchedeuren. Wees voorzichtig met onverdunde HMK R157 op gevoelige oppervlakken, zoals gepolijst- of geglazuurd hout, verschillende kunststoffen, geverfde- of gelakte oppervlakken. 
 • Voor elk reinigingsmiddel geldt: lees vooraf goed het etiket. In geval van twijfel altijd het betreffende product op een onopvallende plaats testen. 

Wilt u een onderhoudsproduct kopen?

Kom naar Jan Groen Bleiswijk! Niet in de gelegenheid om naar de winkel te komen? Stuur dan een mailtje naar info@jangroentegels.nl of bel naar 010-5215055 (telefonisch bereikbaar: ma. t/m za. 9:30 - 17:00 uur).

Wij helpen u graag!

In onze winkels bent u van harte welkom. Onze adviseurs staan voor u klaar! Zij laten u graag alle mogelijkheden zien en adviseren u met praktische tips over alles wat bij een tegelwand of -vloer komt kijken.

Bezoek de winkel Voor persoonlijk advies
Wij helpen u graag!

Daarom Jan Groen

 1. Persoonlijk & deskundig advies
 2. Hoge service
 3. Scherpe prijzen
 4. Groots assortiment
 5. Uit voorraad leverbaar
 6. 1e keus kwaliteit rechtstreeks uit de fabriek